”Osificarea” Kremlinului și insistența lui Vladimir Putin de a prezenta Rusia drept ”o cetate asediată”

”Osificarea” Kremlinului și insistența lui Vladimir Putin de a prezenta Rusia drept ”o cetate asediată”
”Osificarea” Kremlinului și insistența lui Vladimir Putin de a prezenta Rusia drept ”o cetate asediată”
Publicat: 08/02/2021, 12:10
Actualizat: 08/02/2021, 19:20

Considerat liderul opoziției din Rusia, Alexei Navalnîi – cel mai înverșunat critic al lui Vladimir Putin – a fost condamnat, săptămâna trecută, la trei ani și jumătate de închisoare, continuând să susțină că se dorește reducerea sa la tăcere, prin orice mijloace, decizia fiind ”motivată politic”.

Alexei Navalnîi a acuzat, fără menajamente, autoritățile ruse și pe președintele Vladimir Putin, pentru persecuția sa, dar și pentru otrăvirea sa cu un agent neurotoxic.

Mai mult, Navalnîi a râs în timp ce verdictul era citit, făcând semn către aliații și soția sa, Yulia, în sala de judecată, după ce denunțase – anterior – procedurile judiciare ca fiind motivate politic și a cerut eliberarea. Liderul opoziției din Rusia nu s-a ferit să îl eticheteze pe Vladimir Putin, în instanță, drept ”otrăvitor”.

Noua strategie adoptată la Kremlin poate avea efecte negative pe termen lung

În acest context, analiștii sunt de părere că asistăm la o ”osificare” a Kremlinului și la o radicalizare a măsurilor luate de autorități. Regimul lui Vladimir Putin pare a nu se putea adapta la noile condiții, iar refuzul dialogului ar putea avea ca rezultat transformarea tuturor tensiunilor sociale în proteste cu substrat politic.

Tatiana Stanovaya – scriitor, fondator R. Politik (firmă de analiză politică) și savant nerezident al Centrului Carnegie Moscova – notează pentru Financial Times că Vladmir Putin recurge, acum, la o nouă strategie, după ce, atunci când a preluat puterea, a încercat să îmbunătățească viața de zi cu zi a rușilor și i-a convins pe aceștia că Mama Rusia are foarte mulți adversari în plan internațional.

Noua strategie adoptată la Kremlin înseamnă, în acest scenariu, o Rusie ca o ”cetate asediată” și intoleranță față de protestatari.

”Pot funcționa astfel de tactici dure, în timp ce guvernul continuă să ignore provocările socio-economice și de sănătate publică declanșate de pandemie? Scăderea veniturilor reale și creșterea recentă a vârstei de pensionare au alimentat nemulțumirea socială care s-a revărsat pe stradă după arestarea lui Navalnîi. În 2013, atunci când dosarul de fraudă împotriva lui Alexei Navalny a ajuns pentru prima dată în în mâinile judecătorilor, echipa politică de la Kremlin era suficient de inteligentă pentru a recunoaște că o lungă perioadă de închisoare îl va face doar un erou. A scăpat, atunci, cu o pedeapsă cu suspendare”, notează Tatiana Stanovaya în Financial Times.

Ce cred rușii despre Navalnîi. De la ”Nu-mi place nimic la el” până la plasarea Kremlinului în spatele tentativei de asasinat

Potrivit unui sondaj făcut public în luna noiembrie a anului trecut, susținătorii lui Vladimir Putin sunt de părere că influența lui Alexei Navalnîi asupra rușilor este prezentată exagerat în mass-media internațională.

La întrebarea ”Aprobați sau dezaprobați acțiunile lui Navalnîi?”, 50% dintre cei chestionați ar fi răspuns ”Dezaprob”, în timp ce doar 20% ar fi spus ”Aprob”. Și asta în vreme ce 18% au declarat că nici nu au auzit de Alexei Navalnîi.

Sondajul, conform levada.ru, ”a fost realizat în perioada 25-30 septembrie 2020, în rândul unui eșantion reprezentativ al tuturor locuitorilor ruși din mediul urban și rural. Eșantionul a fost alcătuit din 1605 de persoane în vârstă de 18 ani sau peste în 137 de municipalități din 50 de regiuni ale Federației Ruse”.

 La întrebarea ”Ce îți place la Alexei Navalnîi?”, 54% dintre cei chestionați ar fi răspuns că ”Nu-mi place nimic la el”, în timp ce doar 8% au considerat că acesta ”spune doar adevărul”.

Subiectul ”Otrăvirea lui Alexei Navalnîi”

În ceea ce privește subiectul ”Otrăvirea lui Alexei Navalnîi”, conform acestui sondaj de opinie, 59% dintre rușii chestionați au declarat ”Am auzit ceva despre asta”, iar 22% au spus ”Este pentru prima oară când aud de asta”.

A existat și următoarea întrebare, totuși: ”Cine credeți că se află în spatele otrăvirii lui Navalnîi”, iar 30 % dintre repondenți au transmis că ”Putin, Kremlinul, guvernul, autoritățile, Duma de Stat, Partidul Rusia Unită, agențiile de informații rusești sau FSB”.

La sfârșitul lunii ianuarie, 5% dintre ruși declară că ar vota cu Alexei Navalnîi, asta în timp ce doar 2% dintre ei spuseseră că l-ar vota în luna noiembrie a anului trecut.

Dar arestarea și condamnarea sa l-au transformat, acum, ”într-o victimă a nedreptății și o provocare la nivel național pentru Vladimir Putin”. Alegerile prezidențiale din Rusia sunt programate în 2024, iar părerile specialiștilor converg către ideea că este prima dată când Putin are de-a face cu un adversar real, iar Kremlinul nu mai este capabil să devieze nemulțumirea populară și să o facă inofensivă.

Cristian Lisandru
S-a născut în București, pe data de 18 iulie 1968, și este absolvent al Facultăţii de Jurnalism, specializarea Comunicare. Activitatea jurnalistică mai mult
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
VIDEO Momentul atacului din Crângași. O cameră de bord i-a înregistrat pe cei doi tineri...
Prințul Harry și Meghan Markle, probleme grave cu legea! Ducii de Sussex nu și-au plătit...
Fostul milionar din fotbalul românesc a ajuns sărac lipit pământului la 72 de ani! A...
El este fotbalistul român care a murit în accidentul cumplit de la Băița. Denis nu...
La 12 zile după nuntă, un tânăr din Indonezia a aflat că soția lui era...
Afacerea cu care s-au îmbogățit doi români întorși după 7 ani din Italia. Sebastian și...
Dieta CIUDATĂ a lui Michelle Obama, la 60 de ani! Alimentul la care a renunțat...
Au auzit strigăte disperate de sub pământ, iar când s-au apucat de săpat au dat...
Cine e, de fapt, bărbatul omorât în bătaie în Crângași! Breaking news
Monica Pop, noi detalii despre starea de sănătate a lui Florin Piersic. Care sunt șansele...
Top cele mai bombate posterioare! Vedetele își etalează trupurile în țările calde
Volkswagen dă startul precomenzilor lui Golf GTI. Cât costă acesta?
Iată cine este bărbatul ce l-a împuşcat pe premierul slovac. Este membru al Societăţii Scriitorilor...
Nouă ERUPȚIE COLOSALĂ pe Soare! S-a VĂZUT tocmai din...
România e obligată. Ordinul s-a dat de la UE. S-a stabilit un termen limită
Netflix pregătește marea surpriză. Mai sunt câteva ore
Cristina Cioran are un nou iubit, după despărțirea de tatăl fiicei ei. Ce planuri are...
Val polar în România! Anunțul îngrijorător al meteorologilor
Julia este hotărâtă să nu îi mai ierte greșelile lui Robi: „Vreau să îți spun...
Lavinia Pîrva, despre momentele dificile din mariajul cu Ștefan Bănică Jr.: ”A fost o perioadă...
BANCUL ZILEI. Bulă: - Moșule, când e mai bine să mă însor, mai devreme sau...
(P) Iată ce monitor gaming se caută în 2024
×